NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć

kupuj swiadomie

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie „Produkt Tradycyjny jako element podnoszenia atrakcyjności turystycznej regionu oraz warsztaty produkcji sera podpuszczkowego.

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” oraz Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie zapraszają serdecznie na szkolenie „Produkt Tradycyjny jako element podnoszenia atrakcyjności turystycznej regionu”, które odbędzie się w dniu 27 marca 2015 r. w Gminnym Centrum Informacji, Edukacji i Kultury w Zakrzewie.

 

W trakcie spotkania poprowadzone zostaną warsztaty produkcji sera podpuszczkowego prowadzone przez Krzysztofa Jaworskiego, utytułowanego serowara z Żuław. W pierwszej części spotkania przedstawimy zagadnienia związane z budową sieci dziedzictwa kulinarnego oraz kształtowaniem produktów lokalnych i tradycyjnych. Zaprezentowane zostaną markowe produkty obszaru LGD „Razem dla Radomki”, w tym „Zakrzewska kiełbasa jałowcowa” oraz „Zdziechowska kiełbasa wiejska” wytwarzane w Gospodarstwie Rolnym Wojciecha Pysiaka– które w dniu 5 marca zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obecność na tej liście jest jednym z najważniejszych wyróżnień dla produktów spożywczych, potwierdza ich wyjątkową jakość, wyśmienity smak oraz wytwarzanie zgodne z tradycyjnymi metodami w oparciu o naturalny skład surowców, pozbawiony konserwantów. Dla wszystkich uczestników spotkania przygotowany zostanie poczęstunek regionalny.

 

Program szkolenia

  • 09.30 – 10.00: Rejestracja uczestników, kawa, herbata
  • 10.00 – 10.20: Produkt lokalny i tradycyjny – czy atrakcyjny? – Krzysztof Zaniewski, Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
  • 10.20 – 10.40: Sieci dziedzictwa kulinarnego szansą na rozwój – Cezary Adam Nowek, Prezes LGD „Razem dla Radomki”
  • 10.40- 11.05: „Zakrzewska kiełbasa jałowcowa”, Zdziechowska kiełbasa wiejska” – Prezentacja nowych produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wojciech Pysiak
  • 11.05 – 11.30: Prezentacja markowych produktów obszaru LGD „Razem dla Radomki”
  • 11.30 – 12.10: Sery zagrodowe elementem oferty turystycznej regionu– Krzysztof Jaworski – serowar z Żuław
  • 12.10 – 12.40: Przerwa degustacyjna potraw tradycyjnych, regionalnych.
  • 12.40 – 15.30: Pokaz produkcji sera podpuszczkowego– Krzysztof Jaworski, serowar z Żuław
  • 15.30 – 16.00: Dyskusja, podsumowanie i zamknięcie szkolenia

 

Serdecznie zapraszamy

Category: Bez kategorii

Copyright by Paweł Słabik