NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć

biuletyn nr 89 10 mln odwiedzin LGD Razem dla Radomki z nagrodą Perła Powiatu Radomskiego 2017! ni

Produkty lokalne wyróżnione przez LGD „Razem dla Radomki” w 2017 roku – Gulinianki – Bułki z jagodami Pani Małgorzaty Niemirskiej z Gulinka.

Bułki Gulinianki Pani Małgorzaty Niemirskiej są delikatne, pulchne, apetyczne, średniej wielkości, okrągłe, lekko zrumienione, wypełnione po brzegi słodkimi jagodami. Posiadają lekką nutę aromatu waniliowego wprost rozpływają się w ustach. Bułeczki przywołują wspomnienia z lat dzieciństwa, babcię w fartuchu przyprószonym mąką, fioletowe uśmiechy dzieciaków i wielką radość.

 

Składniki bułek Gulinianek to: mąka pszenna tortowa, jaja wiejskie, mleko, drożdże, cukier, masło prawdziwe, aromat waniliowy, jagody. Bułeczki wyrabiane są ręcznie, metodą tradycyjną. Bardzo istotną rolę odgrywa tutaj przygotowanie dobrego zaczynu z ciepłego mleka, drożdży, cukru i mąki.

 

Ciasto wyrabiamy w drewnianej misie bez użycia miksera. Wszystkie składniki łączymy za pomocą drewnianej łyżki. Niezwykle ważna jest odpowiednia konsystencja ciasta. Nie może być zbyt rzadkie, ponieważ bułeczki nie będą miały ładnego kształtu i wypłynie z nich nadzienie. Ciasto nie powinno być także za gęste, bułeczki nie będą wtedy puszyste. Przygotowanie idealnej konsystencji ciasta to niezliczona liczba prób. Ciasto powinno dobrze wyrosnąć. Najlepiej przykrywamy lnianą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu. Gdy będzie już gotowe bardzo delikatnie wykładamy je na drewnianą stolnicę, ostrożnie wycinamy mniejsze kawałki, tak aby ciasto jak najmniej straciło swoją puszystość uzyskaną dzięki rosnącym drożdżom. Do środka dajemy świeże jagody i trochę cukru a następnie układamy na blachę formując ich kształt dłońmi. Zimą, kiedy nie ma dostępnych świeżych jagód używamy konfitury przygotowanej latem. Jeszcze tylko chwila, aż bułeczki znowu nam wyrosną, wkładamy je do piekarnika i gotowe. Upieczone jagodzianki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

 

Ważnym czynnikiem wpływającym na wyjątkową jakość bułeczek są dobre produkty: polskie świeże jagody, wiejskie jaja, prawdziwe masło i dobre wiejskie mleko. Prócz tego niewątpliwie serce Pani Małgosi, które wkłada przyrządzając te wyjątkowe smakołyki.

 

Jagodzianki zapoczątkowały swoją tradycję już w XIX wieku. Z opowiadań babci i prababci wynika, że bułeczki zdobiły świąteczne stoły rodziny Pani Małgosi Niemirskiej. Nie mogło ich też zabraknąć na ważnych uroczystościach rodzinnych. Obecnie pani Małgorzata piecze te bułeczki na różne imprezy organizowane w Domu Ludowym w Gulinku, oraz Gminnej Bibliotece Publicznej w Zakrzewie, na spotkania autorskie, wystawy, koncerty noworoczne, Dzień Babci i Dziadka. Bułeczki zachwyciły także księży z Włoch, którzy przybyli do Taczowa podczas tegorocznych Światowych Dni Młodzieży.

 

Wyróżnienie LGD „Razem dla Radomki w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.

Małgorzata Niemirska Gulinek, 26-652 Zakrzew

Category: Bez kategorii

Copyright by Paweł Słabik