NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć

Edukacja AntysmogowaI Kongres Szlaków Kulinarnych Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.Produkty tradycyjne i lokalne Doliny Radomki - w SiecimedalLGD Razem dla Radomki z nagrodą Perła Powiatu Radomskiego 2017!

XIX Ogólnopolskie Targi Papryki w Przytyku

Już tradycyjnie w trzecią niedzielę sierpnia na terenie Centrum Dystrybucji i Przetwórstwa Rolnego w Słowikowie odbyły się XIX Ogólnopolskie Targi Papryki. Wymarzona pogoda i świetny repertuar przyciągnął do Słowikowa tłumy.
 
Wszystko zaczęło się od uroczystej Mszy świętej w kościele pod wezwaniem Podwyższenia Krzyża Świętego w Przytyku, gdzie rolnicy, mieszkańcy gminy oraz organizatorzy mieli okazję podziękować za tegoroczne plony. Po Mszy przy budynku Urzędu Gminy w Przytyku uroczyście odsłonięto tablicę pamiątkowa poświęconą panu Antoniemu Kwietniewskiemu, który został prekursorem uprawy papryki w naszym regionie. To dzięki panu Antoniemu co roku spotykamy się na naszym święcie – Ogólnopolskich Targach Papryki. Po tym punkcie programu, przyszedł czas na oficjalne rozpoczęcie imprezy. Licznie zgromadzonych gości, organizatorzy – Wójt Gminy Przytyk oraz Starosta Radomski przywitali na terenie Centrum Dystrybucji i Przetwórstwa Rolnego w Słowikowie. Stałym punktem Ogólnopolskich Targów Papryki jest wręczenie medali dla „Zasłużonych dla rolnictwa”, „Zasłużonych dla Powiatu” czy „Zasłużony dla Gminy Przytyk” oraz konkurs na najładniejsze stoisko targów.
 
W tym roku, tak jak w poprzednich edycjach LGD „Razem dla Radomki” zorganizowała konkurs na najlepszą potrawę/danię z papryki.
 
Laur Lokalnej Grupy Działalnia Razem dla Radomki na najlepszą potrawę lokalną zdobyło Ravioli z musem paprykowym i kozim serem w wykonaniu Elzbiety Bień z Cerekwi za najlepszą potrawę. Drugie miejsce w konkursie zdobyło paprykowe Ars Amandi Eweliny Pilachowskiej, a trzecie klops z papryką przygotowany przez Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Pogroszyn. Wyróżnienia przypadły Agnieszce Czubak za paprykowe paluszki, Alinie Wachnickiej za zupę krem z pieczonej papryki z serkiem mascarpone oraz Stowarzyszeniu Wsi Bierwce i okolic za pieczone papryczki z jagłami.

Category: Bez kategorii

Copyright by Paweł Słabik

Font Resize
Wersja kontastowa