NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć

kupuj swiadomie

Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla Chleba żytniego na trzonie z ziołami z Piekarni Wacyn.

Ewa Brzezińska i Andrzej Karczewski – właściciele Piekarni WACYN zostali laureatami prestiżowej nagrody – Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego za 2018 rok. Nagroda ta przyznana została Piekarni WACYN za Chleb żytni na trzonie z ziołami.

 

W Piekarni WACYN do wytwarzania pieczywa nie używa się żadnych chemicznych składników przyspieszających fermentację oraz polepszających wygląd i smak pieczywa (gotowych mieszanek). Produkcja pieczywa Piekarni WACYN opiera się tylko i wyłącznie na naturalnej wielogodzinnej fermentacji rozczynów i zakwasów. Chleb żytni wypiekany jest w Piekarni WACYN od początku jej istnienia, natomiast ten wzbogacony kozieradką i czarnuszką jest nowością firmy. Smak i zapach godny polecenia.

 

Chleb żytni na trzonie z ziołami wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem – prowadzony jest metodą wielogodzinnej fermentacji zakwasów i ciasta. Wprowadzone zioła dodatkowo wzbogacają go w witaminy i mikroelementy, oraz dostarczają dodatkowych walorów smakowych. Chleb wypiekany jest w dwóch wersjach: z ziołami i bez ziół – o czystym smaku i zapachu naturalnej fermentacji.

 

Konkurs Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego to sposób na promocję i rozpowszechnienie poza granicami Mazowsza wyrobów producentów żywności z naszego regionu. Produkty, którym przyznano wyróżnienie są zdrowe i wytwarzane według oryginalnych przepisów. Mogły się o nie starać zarówno firmy komercyjne, prowadzące zarejestrowaną działalność gospodarczą w zakresie produkcji żywności z przeznaczeniem jej do sprzedaży rynkowej, jak też podmioty i organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę – koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne, które mogą udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami (np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych). Główna siedziba producenta i miejsce wytwarzania produktu musi znajdować się na terenie Województwa Mazowieckiego, a produkty zgłoszone do Konkursu muszą być wytwarzane głównie z surowców pozyskiwanych na Mazowszu. Laury są przyznawane producentom indywidualnym oraz przedsiębiorcom. W każdej grupie nagradzano produkty z podziałem na osiem kategorii: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty mleczarskie, owoce i warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego, miody i napoje .

 

Serdecznie Gratulujemy nagrody i życzmy kolejnych sukcesów naszym Partnerom i członkom Stowarzyszania „Razem dla Radomki” – Państwu Ewie Brzezińskiej i Andrzejowi Karczewskiemu z Piekarni WACYN.

 

Lista nagrodzonych w XII edycji Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego dostępna jest tutaj: http://mazowieckie.ksow.pl/news/entry/14281-wyniki-xii-edycja-konkursu-o-laur-marszalka-woj.html

Category: Bez kategorii

Copyright by Paweł Słabik