NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Multicel
Mazowiecka Sieć

Konkurs o Laury Lokalnej Grupy Działania Razem dla Radomki NA NAJLEPSZE PRODUKTY TRADYCYJNE I LOKALNE POŁUDNIOWEGO MAZOWSZA budowa silnej marki promowanie idei sieci ni

Gospodarstwo Sadownicze Moniki i Tomasza Bankiewicz z Komorowa

smaczek

Gospodarstwo Sadownicze Moniki i Tomasza Bankiewicz z Komorowa – producentów m.in. Smaczka z Doliny Radomki – naturalnie mętnego soku jabłkowego.

 

Smaczek wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem. Jest to 100 procentowy sok jabłkowy, bez dodatku wody, cukru czy innych konserwantów. Jest bogatym źródłem witaminy C, błonnika, potasu, fosforu, magnezu i wielu innych środków mineralnych. Obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca, chroni przed nowotworami. O zaletach soku świadczy sposób prowadzenia gospodarstwa sadowniczego. Sok powstaje dzięki metodzie tłoczenia na zimno, po czym podlega pasteryzacji w temperaturze 80 stopni. W ten sposób z 7 kilogramów owoców otrzymuje się 5 litrów naturalnego smacznego soku. Wcześniej do jego produkcji wybierane są najwyższej klasy jabłka, które magazynowane są w komorach chłodniczych z kontrolowaną atmosferą. Charakteryzują się bogatym aromatem czy naturalną mętnością, a barwa soku jest zbliżona do barwy owoców. Tłoczony sok jabłkowy przygotowywany jest obecnie z odmian jabłek Gala Must, Gala Royal, Rajka, Ligol, Alwa, Szampin, Jonagold, Mutsu, Fucji, Idared, i Golden .

 

Smaczek z Doliny Radomki produkowany jest 37 hektarowym gospodarstwie sadowniczym Państwa Tomasza i Moniki Bańkiewicz, które znajduje się w Komorowie, w niewielkiej miejscowości znajdującej się na trasie Radom – Przysucha. Początki Gospodarstwa są bardzo odległe i sięgają 1931 roku. Miejsce produkcji soków jest wyjątkowe, albowiem występuje tutaj specyficzny mikroklimat, nadający intensywny smak, aromat i soczystość owocom. Ochrona i nawożenie sadu w gospodarstwie prowadzone jest zgodnie z Programem Integrowanej Produkcji co gwarantuje wysoką jakość i zdrowe owoce. Gospodarstwo prowadzone jest zgodnie z najwyższymi standardami, posiada wspomniany już certyfikat Integrowanej Produkcji, oraz GLOBALGAP i HCCP. Jest w pełni umaszynowione, ma rozwinięty system nawodnieniowy (nawodnienie podkomorowe i przeciwprzymrozkowe), prowadzi szkółkę jabłoni na własne potrzeby. Ostatnie lata to wciąż trwający rozwój gospodarstwa. Powstał połączony kompleks budynków chłodniczo-sortowniczych będących własnością Grupy Producenckiej „Skowronki” i gospodarstwa Pańśtwa Bankiewicz. Nowoczesne komory chłodnicze ULO mogą pomieścić łącznie ponad 4 tyś ton jabłek. Pakownia wyposażona jest nowoczesną maszynę sortującą Firmy Sorter. Uprawiane są tu głównie jabłka, gruszki i śliwki. Wszystkie drzewka pochodzą z własnych szkółek. Produkowane Jabłka Deserowe trafiają na rynek zagraniczny.

 

W 2012 roku zrodził się pomysł produkcji naturalnego mętnego soku z jabłek. W związku z tym zakupiona została nowoczesna linia technologiczna do produkcji soków w oparciu o naturalne produkty bez dodatków chemicznych i konserwantów. Dofinansowanie na zakup linii zostało uzyskane w ramach naboru wniosków przeprowadzonych przez Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich dla działania „Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej”. Dziś ten przepyszny mętny sok może pochwalić się licznymi nagrodami, a także obecnością w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza

 

Kontakt: Gospodarstwo Sadownicze MB, Komorów 4, 26-432 Wieniawa. tel. 48 674-63-31

Copyright by Paweł Słabik