NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć

Edukacja AntysmogowaI Kongres Szlaków Kulinarnych Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.Produkty tradycyjne i lokalne Doliny Radomki - w SiecimedalLGD Razem dla Radomki z nagrodą Perła Powiatu Radomskiego 2017!

Smaczek z Doliny Radomki

MB Gospodarstwo Sadownicze

W ramach trwającego Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości przedstawiamy firmę Gospodarstwo Sadownicze Moniki Bankiewicz i jej produkt-naturalnie tloczony sok z jabłek deserowych "Smaczek z doliny Radomki". W roku 2012 Gospodarstwo Sadownicze MB uruchomiło produkcję naturalnie tłoczonych soków (NTS) owocowych. Naturalnie tłoczone soki owocowe pomagają zagospodarować lekko uszkodzone, ale dobrej jakości owoce. Ważne jest używanie dobrej jakości owoców i umiejętne mieszanie odmian, co pozwala uzyskać sok o optymalnym smaku.   Do produkcji soków firma używa linii technologicznej firmy Voran o wydajności 500 litrów soku na godzinę. Zbiorniki o pojemności 530 litrów pozwalają pomieścić w nich sok wyciśnięty z około 3 skrzyniopalet jabłek. Dzięki temu można w łatwy sposób kontrolować końcowy smak soku poprzez odpowiednie dobieranie do jego produkcji jabłek różnych odmian.   Produkując soki NTS należy również pamiętać, że owoce używane do tłoczenia nie mogą być zgniłe lub silnie porażone przez choroby czy szkodniki, a także nie powinny mieć kontaktu z ziemią. Do tego typu produkcji najlepiej kierować odsort z owoców pierwszej klasy, które mają niewielkie uszkodzenia oraz właściwą dla danej odmiany jędrność i smak.   Produkowany w firmie „Gospodarstwo Sadownicze MB” sok z jabłek przekazano m.in. do przebadania w laboratorium Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Dzięki temu właściciele mają pewność co do jego wartości zdrowotnych oraz składu.   Dlaczego sok jest słodki choć jest bez dodatku cukru? Sok Smaczek z Doliny Radomki to sok wyciśnięty z dojrzałych jabłek deserowych. Do wyciśniętego soku nie dodajemy konserwantów, wody ani cukru. Smak jaki uzyskujemy to zasługa odpowiedniego doboru wybranych odmian jabłek które pochodzą z naszego gospodarstwa sadowniczego, posiadającego Certyfikat Integrowanej Produkcji i Certyfikat GLOBALG.A.P.

Copyright by Paweł Słabik