NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć

Edukacja AntysmogowaI Kongres Szlaków Kulinarnych Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.Produkty tradycyjne i lokalne Doliny Radomki - w SiecimedalLGD Razem dla Radomki z nagrodą Perła Powiatu Radomskiego 2017!

SIEĆ DZIEDZICTWA KULINARNEGO MAZOWSZA

siecdziedzictwakulinarnego1Polacy coraz chętniej sięgają po dania przygotowane z produktów tradycyjnych. Walory i specyfika tego typu potraw są ściśle związane i kojarzone z danym regionem. Produkty o wysokiej jakości wytwarzane w sposób naturalny zyskują duże uznanie i stałą grupę nabywców. Dlatego tak cenne jest zachowanie i popularyzowanie wiedzy o lokalnych recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenia.

    Informacje o wyjątkowych produktach i producentach z terenu Mazowsza, których wyjątkowość wytwarzanych specjałów spowodowała ich wpis do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza, znajdziemy w najnowszej publikacji przygotowanej przez Samorząd Województwa Mazowieckiego. Zaprezentowani zostali w niej również 4 producenci z terenu LGD „Razem dla Radomki”, którzy we współpracy z naszym współtworzą Szlak Kulinarny Doliny Radomki. Są to: Gospodarstwo Rolne Anny i Marka Okrój – producenci papryki, Gospodarstwo Rolne Elżbiety i Wojciecha Pysiak – producenci wyrobów wędliniarskich, Gospodarstwo Sadownicze Moniki Bankiewicz – producenci soku „Smaczek z Doliny Radomki” oraz Łukasz Murawski – reprezentujący Pasiekę Murawscy

    Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” zaprasza producentów z terenu gmin tworzących LGD „Razem dla Radomki” do podjęcia współpracy w zakresie promocji i rozwoju produktów regionalnych branży spożywczej. W okresie od 2009 do 2015 r. Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” podejmowała działania związane z przygotowywaniem wniosków o wpis produktów na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (5 produktów w tym Papryka Przytycka, Salceson Wizytowy, Szynka Zdziechowska, Wiejska Kiełbasa Zdziechowska, Zakrzewska Kiełbasa Jałowcowa), o wpis do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza (4 podmioty), a także tworząc własny konkurs o Laur LGD w którym wyróżnialiśmy najlepsze produkty kulinarne. Zapraszaliśmy naszych partnerów do udziału w międzynarodowych targach i konferencjach na których uczestnicy mogli promować i prowadzać sprzedać swoich wytworów. Przygotowaliśmy również 3 publikacje w których przedstawiliśmy Smaki Radomki, Szlak Kulinarny Radomki.

    Zachęcamy do współpracy i przygotowania Państwa produktów do wpisania do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza. Działania prowadzone przez LGD „Razem dla Radomki” są bezpłatne i mają na celu promocję i rozwój przedsiębiorczości wiejskiej z terenu gmin Jedlińsk, Przytyk, Przysucha, Wieniawa, Wolanów, Zakrzew. Szczegółowe informacje otrzymają Państwo w Biurze LGD „Razem dla Radomki” mieszczącym się w Radomiu przy ul. Wernera 9/11 26-600 Radom, tel. 48 38 58 996.

    Publikacja Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza w wersji online dostępna na naszej stronie: http://razemdlaradomki.pl/dok/siecdziedzictwa.pdf

    Copyright by Paweł Słabik

    Font Resize
    Wersja kontastowa