Wspieramy rozwój mikro i małych przedsiębiorstw z obszaru LGD: Fundacja na Rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa
W dniach od 25 do 30 listopada 2013 r. z inicjatywy Komisji Europejskiej, odbędzie się ogólnoeuropejska kampania na rzecz rozwoju przedsiębiorczości pn. „Europejski Tydzień Małych i Średnich Przedsiębiorstw”. W tej inicjatywie uczestniczy również Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki”, która na łamach swoich serwisów internetowych w miesiącu listopadzie prezentować będzie przedsiębiorstwa, wydarzenia i produkty związane z przedsiębiorczością. Pierwszą instytucją która chcemy Państwu przedstawić będzie „Fundacja na Rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa”.
Fundacja na Rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa.
Fundacja powstała w listopadzie 2012 r. stawiając sobie za główny cel edukację społeczeństwa, szczególnie młodego pokolenia Polaków, promowania walorów żywieniowych pieczywa i informowania o zasadach prawidłowego odżywiania, tak, aby każde polskie dziecko na drugie śniadanie jadło kanapkę ze świeżego pieczywa.
Fundacja realizuje działania, których celem jest wspieranie i promowanie rzemieślniczego piekarstwa i cukiernictwa, ponieważ sytuacja w branży, zwłaszcza piekarzy jest alarmująca. Do tej pory nie było funduszu, na który producenci mogli by wpłacać pieniądze na wspólne akcje promocyjne. Z powodu braku środków własnych niemożliwe jest też skorzystanie z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Produktów Zbożowych. Nowa inicjatywa umożliwi pozyskiwanie środków finansowych z różnych źródeł. Fundacja jest otwarta zarówno dla piekarzy i cukierników, osób prywatnych, jak i firm wspierających branżę piekarsko – cukierniczą. Dlatego jednym z ważniejszych założeń jest utworzenie i wdrożenie platformy wymiany informacji i doświadczeń, oraz współpracy pomiędzy osobami i instytucjami zainteresowanymi promocją spożycia przetworów zbożowych, w szczególności pieczywa.
Instytut inicjuje dyskusje w ważnych kwestiach, np. problem jakości czy wspólnej promocji producentów roślin zbożowych, młynarzy i piekarzy. Jednym z pierwszych większych inicjatyw Fundacji, jest realizacja ogólnopolskiej kampanii promującej pieczywo: „Dieta kanapkowa smaczna i zdrowa”, której głównym elementem jest poinformowanie docelowych grup konsumenckich o właściwościach odżywczych pieczywa oraz ich znaczeniu w codziennej diecie człowieka z naciskiem na edukację rodziców, dzieci i młodzieży na temat konieczności spożywania drugiego śniadania w formie kanapek.
Zachęcamy do odwiedzin strony internetowej Fundacji dostępnej pod adresem www.podplomyk.org