NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć

kupuj swiadomie

Prezentujemy producentów produktów tradycyjnych – wystawców Targów Regionalia 2016: Kuchnia Pana Czapli z Jedlińska.

kuchnia_panaczapliTargi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych „Regionalia” to kolejne wydarzenie w miesiącu kwietniu w którym LGD „Razem dla Radomki” wspólnie z partnerami uczestniczyło promując dziedzictwo kulturalne i kulinarne naszego obszaru. Podczas odbywającego w dniach 22-24 kwietnia 2016 r. w Warszawie wydarzenia, na gości odwiedzających nasze stoisko czekało wiele przepysznych produktów regionalnych. Zainteresowane osoby które odwiedziły nasze stoisk mogły spróbować dżemu z czerwonej papryki, miodów odmianowych, przetworów z papryki – ale również przepysznych wiejskich wędlin, przygotowanych przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Czapla” Mateusz Czapla z Jedlińska.

Ta rodzinna firma specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wyrobów mięsnych pozbawionych konserwantów, wyrabianych wedle tradycyjnej receptury. Filarem oferty są wędliny przygotowywane zgodnie z rodzinną tradycją. Seria Wędlin Olchowym produkowana jest metodą zalewową bez nastrzykiwania mięsa. Specyficzny smak i zapach tych specjałów to zasługa drewna olchowego użytego do naturalnego wędzenia. Nad tym smakiem nikt nie przechodzi obojętnie podczas pierwszej degustacji. Dla jednych jest to doświadczenie, jakiego nie mogli doznać, jedząc współczesne wędliny, dla innych jest to smak dzieciństwa.

    A Państwu dziś polecamy polędwicę olchową. Wyrabiana jest z kawałka schabu pochodzącego z wyselekcjonowanej hodowli trzody chlewnej. Produkcja tej wędliny oparta jest na tradycyjnej recepturze zalewowej przekazywanej z pokolenia na pokolenie, co sprawia że polędwica jest smaczna i nie posiada środków chemicznych.

    Category: Bez kategorii

    Copyright by Paweł Słabik

    Font Resize
    Wersja kontastowa