20 maja 2016 r. poznaliśmy nagrodzone firmy i osoby prywatne w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za produkty tradycyjne. Dziewiąta edycja konkursu, którego ideą jest promocja produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych udowodniła nam jak bardzo bogata, różnorodna i oryginalna siła drzemie w mazowieckiej kuchni. Dotychczas w ośmiu edycjach zgłoszono około 700 produktów, z czego 127 nagrodzono.
W tym roku wytwórcy zostali podzieleni na dwie kategorie: producenci indywidualni oraz firmy. W każdej z tych kategorii wybierano produkty z podziałem na grupy: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje oraz jako nowość: ryby i przetwory rybne.
Wśród wyróżnionych możemy wyróżnić producentów z terenu Południowego Mazowsza – Łukasza Murawskiego z Pasieki Murawscy (nagrodzonego za miód nawłociowy, pozyskiwany z nawłoci późnej i kanadyjskiej) – członka Stowarzyszenia „Razem dla Radomki”; Firmę Krokus z gminy Przyłęk (nagrodzoną za ogórki kiszone z papryką chili), Panią Monikę Kowalczyk z Woli Gutowskiej z gminy Jedlińsk – za Kajmakówkę. Zwycięzcy otrzymali z rąk marszałka Adama Struzika pamiątkowe dyplomy i grawertony oraz wybrane przez siebie nagrody.
Zachęcamy do obejrzenia filmu z podsumowania konkursu, w którym możemy zapoznać się z wypowiedziami tegorocznych laureatów