NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć

kupuj swiadomie

Dzień Polskiej Żywności: Piekarnia Wacyn

Piekarnia Wacyn

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności, wydarzenie które ma przypomnieć o tym, jak bogata jest oferta polskich producentów wyrobów spożywczych. Termin obchodów Dnia nie został wybrany przypadkowo, albowiem koniec sierpnia to tradycyjnie czas dożynek, gdy rolnicy świętują zbiory, a na straganach jest dostępny bogaty wybór świeżych polskich warzyw i owoców. Jest to też świetna okazja do poszukiwań lokalnych smaków, powrotu do dań z czasów dzieciństwa, a także … unowocześnienia codziennej kulinarnej klasyki. Dlatego w tym tygodniu zaprezentujemy Państwu producentów najlepszej żywności z terenu gmin tworzących LGD “Razem dla Radomki”.

Piekarnia WACYN istnieje od 1990 roku. Jej właścicielami jest rodzeństwo: Ewa Brzezińska i Andrzej Karczewski. Dziś, dzięki rozbudowie i inwestycjom, zakład jest w czołówce firm regionu radomskiego, a pieczywo i ciasta z Wacyna cieszą się popularnością w całym województwie mazowieckim. Specjalnością zakładu są chleby okolicznościowe, chleby weselne i chleby ozdobne. Pracujący piekarze to prawie sami wychowankowie firmy, wyszkoleni przez panią Ewę Brzezińską, która posiada tytuł mistrza piekarstwa.

 

Od samego początku jej właściciele przywiązują ogromną wagę do jakości wytwarzanego swoich wypieków. Pieczywo z Wacyna cieszy się dużą popularnością wśród smakoszy zdrowego pieczywa. Charakteryzuje się niepowtarzalnym aromatem, smakiem i walorami zdrowotnymi. Tajemnica pieczywa z WACYNA tkwi w procesie przygotowawczym, opartym na starej recepturze sięgającej przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji rodzinnego wypieku chleba. Receptura ta jest oparta na naturalnej długiej fermentacji ciasta, która wpływa korzystnie na powstawanie w cieście pożytecznych dla naszego organizmu bakterii mlekowych tzw. probiotyków oraz nieskażonych chemią substancji smakowych. Jest to efekt wykorzystywania do produkcji procesu fermentacji naturalnych zakwasów. W ten sposób powstaje pieczywo niepowtarzalne, niewystępujące o takim zapachu, smaku i aromacie w żadnej innej piekarni.

 

Produkty takie jak Chleb Gryczany, czy Chleb Wiejski z Żurawiną to wielokrotnie nagradzane wyroby, produkowane tylko na naturalnych składnikach bez chemicznych polepszaczy i przyspieszaczy. Posiadają olbrzymie walory prozdrowotne wynikające min. i z tego, że używane są składniki, mające korzystny wpływ na nasz organizm, co w konsekwencji przekłada się pozytywnie na zdrowie. Wśród licznych wyróżnień które otrzymała piekarnia Wacyn – możemy wyróżnić I miejsce w Konkursie Dobry Chleb organizowany w ramach I Ogólnopolskiego Święta Chleba w Radomiu otrzymany w 2009 i 2010 r. a także tytuły – Perły Powiaty przyznany w Konkursie Gospodarczym Starosty Radomskiego, Wiktoria w XIV edycji ogólnopolskiego Konkursu Znaku Jakości Przedsiębiorców. W 2013 r. Piekarnia Wacyn została przyjęta do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w Polsce.

 

Zachęcamy do odwiedzin strony internetowej Piekarni Wacyn.

Category: Bez kategorii

Copyright by Paweł Słabik

Font Resize
Wersja kontastowa