Papryka Przytycka to jeden z najbardziej rozpoznawalnych markowych produktów regionalnych z terenu Południowego Mazowsza. To przepyszne warzywo, do Polski przywędrowało ponad 30 lat temu, a jego pierwsze uprawy zostały ulokowane właśnie na terenie gminy Przytyk. Od tamtej pory stała się jednym z najczęściej spożywanych w Polsce warzyw. Papryka to przede wszystkim skarbnica witaminy C – zawiera jej najwięcej spośród wszystkich warzyw i kilkakrotnie więcej niż cytryna. Znajdziemy w niej również beta-karoten, witaminy E, K i z grupy B, sole mineralne (przede wszystkim potas).
Papryka Przytycka – to również produkt, który został doceniony ze względu na swoje walory jakościowe, zdrowotne i smakowe – uzyskując wpis na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzonych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, co świadczy o wyjątkowej jakości, wyśmienitym smaku oraz wytwarzaniu zgodnym z tradycyjnymi metodami produkcji na przestrzeni ostatnich 25 lat.
Nowoutworzony profil mogą Państwo śledzić na stronie: https://www.facebook.com/PaprykaPrzytycka