Regionalna kaczka w chrupiącej skorupce z Doliny Radomki przyrządzana w restauracji Maxima z Wolanowa, to roladka w kształcie walca o wymiarach około 10cm x 6cm.. Smak jej jest słodkawy, charakterystyczny dla mięsa pieczonej kaczki, złamany nutą miodu w migdałach. Roladka otoczona jest chrupiącym, przyrumienionym boczkiem.
Składniki potrawy to: kaczka, boczek, podroby, suszone śliwki, płatki migdałów w miodzie, zielona pietruszka, cebula biała, masło, jaja, sól i pieprz. Kaczkę należy wyluzować, następnie przygotować farsz składający się z mielonych podrobów, jajek, prażonych na miodzie migdałów, zielonej pietruszki, białej cebuli przyrumienionej na maśle, oraz przypraw. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kaczkę, otulamy plastrami boczku i wkładamy do pieca na 1,5 godziny. Pieczemy w temperaturze 130 stopni.
Na kulinarnej mapie Mazowsza widnieją dania, które na stałe wpisały się do kanonu polskiej kuchni. Należy tu wymienić takie jak czarnina z kaczki, gotowane kasze, pieczone kaczki z drobiu hodowlanego nadziewane podrobami, zupa grzybowa, żur, czy też dziczyzna – gęsi, kaczki.
W regionie radomskim odbywają się polowania na kaczki przez koła łowieckie, a także powstało wiele hodowli tych ptaków. W dzisiejszych czasach kaczka często gości na naszych stołach urzekając nas swoim wykwintnym smakiem i aromatem, jak właśnie Regionalna kaczka w chrupiącej skorupce z restauracji Maxima w Wolanowie.
„Maxima” to nowoczesny obiekt zlokalizowany w Wolanowie 8 km od Radomia na trasie Radom-Łódź. Do dyspozycji Gości oddaje klimatyzowaną restaurację serwującą specjały kuchni regionalnej i europejskiej oraz kameralną salkę. Można tu zorganizować konferencje i szkolenia. Więcej informacji o daniach regionalnych można uzyskać na stronie http://maximahotel.pl.
Laur LGD „Razem dla Radomki w kategorii: dania gotowe i potrawy.
Maxima Hotel ul. Opoczyńska 34, 26-625 Wolanów maximahotel.pl