Lady Salsa ta intrygująca nazwa, to ni mniej ni więcej tylko pyszny, aromatyczny sos na bazie papryki, zamknięty w małym lub średniej wielkości słoiku, idealny na przystawkę jako dodatek do wielu dań.
Składniki to: 3 kg papryki; 0,5 kg papryki ostrej; 3 słoiki koncentratu; 2 łyżki soli; 0,5 kg cukru; 1/2 szklanki oleju; 1 szklanka octu; 7 ząbków czosnku; 7 liści laurowych. Paprykę i czosnek mielimy w maszynce na dużych oczkach. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy koncentrat, ocet, cukier, liście laurowe, sól i gotujemy około 15 minut. Gorącą salsę przekładamy do słoików, a słoiki kładziemy do góry nogami. Smacznego.
Producentką takiej domowej pyszności jest Pani Karolina Domagała Prezes Fundacji Kreatywnych Innowacji w Radomiu. Przepis ten jest wykorzystywany w rodzinie Pani Karoliny od wielu lat, stosowany na imprezach jako dodatek do śniadań, obiadów, grilla, a także półprodukt do dań np. leczo. Idealny na każdą porę roku, produkowany w dużych ilościach, a mimo wszystko zawsze go brakuje. Lady Salsa zdobyła swoją popularność dzięki wyrazistemu, ostremu smakowi. Gdy ktoś posmakuje tego sosu zawsze pyta o przepis.
I jeszcze wesoły paprykowy wierszyk od autorki przepisu:
Gdy po paprykę sięgasz z rana, buzia twoja roześmiana,
Witaminy się radują, że nam zdrowie reperują,
Więc papryki dużo jedź, zdrowie swoje będziesz strzec.
Wyróżnienie LGD „Razem dla Radomki w kategorii: dania gotowe i potrawy.
Karolina Domagała, Fundacja Kreatywnych Innowacji, Niemcewicza 91, 26-611 Radom