Idea Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego powstała w szwedzkiej Skanii i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995. Inicjatywa szybko spotkała się z dużym zainteresowaniem wielu regionów europejskich, które dbają o to, aby zaoferować mieszkańcom oraz turystom wyborną w smaku, wyjątkową regionalną żywność. Ponieważ dziedzictwo kulinarne jest ważnym elementem dziedzictwa kulturowego, Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego tworzy wizerunek i promuje region. Przyczynia się do rozwoju przedsiębiorczości, tworzy również płaszczyznę do współpracy dla wielu przedsiębiorstw w regionie, dlatego ważne jest, by inicjatywa ta na trwałe wpisała się w działania promujące mazowiecką żywność.
Pasieka Murawscy Członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Producent produktów lokalnych.
Miody z Pasieki Murawscy Pana Łukasza Murawskiego są dobrze znane w naszym regionie. I choć Pan Łukasz jest producentem wielu miodów odmianowych, to na szczególną uwagę zasługuje miód gryczany. Miód, który w postaci płynnej ma kolor gorzkiej czekolady, a po skrystalizowaniu przybiera barwę brązową. Ma słodko-ostry smak i pachnie kwiatem gryki. Jest to miód o najwyższym poziomie
właściwości antybiotycznych z wszystkich miodów pozyskiwanych w Polsce. Świeży miód gryczany zawiera dużo rutyny i dużo żelaza. Miód gryczany, jak sama nazwa wskazuje pozyskiwany jest z nektaru kwiatu gryki zbieranego przez pszczoły na plantacjach w naszym regionie.. Pszczoły wywożone są na pożytki na plantacje gryki, gdzie pozyskiwany jest nektar przerabiany przez pszczoły na miód. Po okresie dojrzewania, w ulu miód odbierany jest i przewożony do pracowni w celu odwirowania z plastrów. Po odwirowaniu miód jest cedzony i trafia do odstojników w celu odpowietrzenia. Po kilku dniach miód jest rozlewany do szklanych opakowań jednostkowych i jest gotowy do spożycia.