Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie Oddział Radom, przystąpił do realizacji projektu „Przetwórstwo mleka na poziomie własnego gospodarstwa” – warsztaty serowarskie, w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014 – 2020.
Nasze warsztaty to jednodniowy intensywny kurs warzenia serów odbywający się w trzech grupach 20-osobowych w dniach 4, 5, 6 września 2018r., które poprowadzi Serowar Żuławski Pan Krzysztof Jaworski. W tym czasie będzie można poznać sekrety wytwarzania podstawowych serów, a pozyskana wiedza pozwoli uczestnikom na samodzielne produkowanie serów oraz na tworzenie własnych serowych kompozycji. Przy trzyosobowych stanowiskach uczestnicy będą robili własne sery. Pierwszym serem będzie mennonicka gouda, następnie ser ręczny domowy posypywany różnorodnymi ziołami i ser z masy parzonej. Na zakończenie warsztatów przystąpimy do wspólnego wytwarzania ricotty z serwatki oraz zaprezentowane zostaną dwie propozycje kulinarne z wykorzystaniem sera świeżego, po czym zaprosimy do wspólnej degustacji.
Będziemy pracować na podpuszczce mikrobiologicznej dlatego nasze sery będą idealne dla wegetarian. Wiedza i umiejętności pozyskane w czasie naszych warsztatów pozwolą nauczyć się i planować otwarcie własnej profesjonalnej serowni. Osobom zainteresowanym podjęciem działalności serowarskiej udzielimy merytorycznej pomocy związanej z uwarunkowaniami prawnymi i marketingiem produktu. Udział w warsztatach jest bezpłatny.
Zgłoszenia przyjmowane są do 27 sierpnia 2018r.
Zapewniamy catering w przerwach pomiędzy zajęciami (serwis kawowy, obiad).
Osoby zainteresowane szkoleniem proszone są o zgłoszenie się do doradców w Powiatowych Zespołach Doradztwa Rolniczego właściwych ze względu na miejsce zamieszkania lub do osoby bezpośrednio realizującej projekt:
Ewa Stanik, MODR Oddział Radom,
ul. Chorzowska 16/18, tel: 48 332 – 39-63, 48 365 02 06
email: ewa.stanik@modr.mazowsze.pl